Welke keuzes maakt u?

Samuël Bossers - 19-01-2020

Alles wat in de Heilige boeken staat, is lang geleden opgeschreven voor ons en geeft ons uitleg over Gods plan. Zo geven de Heilige boeken ons moed om vol te houden en op God te blijven vertrouwen. God zelf geeft ons moed en kracht om vol te houden en ik bid, zegt Paulus, dat God jullie zal helpen om het voorbeeld van Jezus Christus te volgen. Dan leren jullie om met elkaar mee te voelen, want dan zijn jullie echt een eenheid om samen de God van de Here Jezus Christus alle eer te geven.
De Schriften, de Heilige boeken verwijzen naar het Oude Testament. Paulus spreekt over de Hebreeuwse Bijbel. 
De verhalen, de teksten, de profetieën die daarin opgeschreven zijn, zijn voor ons ter onderrichting. God heeft dat alles laten opschrijven om ons daarmee te onderwijzen. Onderwijzing houdt in dat gelovigen leren uit voorbeelden in het Oude Testament, opdat ze door toedoen van volharding en vertroosting die uit de Schriften naar boven komen moed en kracht zouden blijven houden én zouden blijven geloven én zouden blijven hopen. Het is de bedoeling van de teksten die in het verleden zijn opgeschreven dat we hoop houden en moed putten uit de verwachting van de wederkomst van Christus en het aanbreken van de Messiaanse heerlijkheid.

De Heilige boeken geven ons uitleg over Gods plan. God heeft de mens geschapen naar Zijn beeld en dus ook met een vrije wil, een vrije wil om te kiezen.
Wij leven als christenen in twee werelden. Ook in de geestelijke, onzienlijke wereld staan wij voor keuzes. Er zijn echter maar twee mogelijkheden. Jezus zegt: "Je bent óf voor Mij óf tegen Mij". Iedereen die verbonden blijft met de Zoon krijgt het eeuwige leven en wie niet verbonden blijft met de Zoon krijgt het eeuwige leven niet. Licht of duisternis, het eeuwige leven of niet. Zoals Jozua, in zijn tijd, uitsprak: "Kies dan heden, wie gij dienen zult!"

Het boek Openbaring spreekt van de totale overwinning over de duisternis. Het beschrijft de volkomen scheiding tussen licht en duisternis. In Genesis kiest God voor het licht. Er moet licht komen en er was licht! In de onzienlijke wereld waren er de engelen en was er Lucifer - zijn naam betekent lichtdrager; later is hij afgeweken. In de zienlijke wereld waren daar de zon, de maan en de sterren. In God was licht en in Hem is er in het geheel geen duisternis.
Jacobus zegt dat al het goede dat wij krijgen en elk geschenk van God komt. Dat zal altijd zo zijn, want God verandert niet. In Openbaring staat dat de dienaren van God de zon niet meer nodig zullen hebben, want God zal hun licht zijn en ze zullen samen met God voor eeuwig regeren. God begint met licht en Hij eindigt met licht.

God zei ook in Genesis dat de zonen van Hem heerschappij zullen voeren en keuzes zullen maken tussen licht en duisternis. Adam en Eva lieten zich misleiden door de Engel des lichts, die in wezen hun Aartsvijand was. De Schepper kon het echter niet verdragen dat zijn schepsels ten onder gaan in de duisternis, want zij behoren tot het licht. Daarom stuurde God Jezus om het licht te zijn in de duisternis en de duisternis heeft Hem niet in zijn macht kunnen grijpen. Velen over wie wij lezen, stonden voor keuzes. Zelfs Jezus moest keuzes maken tot en met dé moeilijkste keuze, die in de tuin van Gethsemané. Ook vandaag moeten wij nog altijd keuzes maken.

In de tijd van Richteren deed iedereen wat goed was in eigen ogen, alhoewel God hun Koning was. De wetten van God werden met de voeten getreden. In die tijd kozen ze voor een werelds systeem en God liet hen vrij.
De eerste koning Saul viel lelijk tegen en ook David was geen heilig boontje. Salomo werd, dankzij God, de meest wijze man op aarde genoemd, maar toch was hij ongehoorzaam aan Gods gebod. Salomo haalde via zijn vele vrouwen vele afgoden binnen. Na zijn rijk splitste Israël, als gevolg daarvan, op in twee delen.

De eerste koning Jerobeam van het tienstammenrijk was bang dat Israël en Juda weer verenigd zouden worden als één volk. Hij stimuleerde het dienen van de afgod Baäl. Na Jerobeam werd Achab zijn opvolger. Hij was gehuwd met Izebel. In Openbaring wordt zij beschreven als het beeld van afgoderij. Zij onderhield 450 profeten van de Baäl en 400 profeten van de godin Asjera. Zij bracht dus een zeer heidense staf binnen. Hun dochter heette Atalia en werd de verdorvenheid in persoon genoemd. Atalia trouwde zelfs met een koning van Juda en dat had tot gevolg dat de tempeldienst werd vervangen door heidense altaren en afgoden van de Baäl. Zij was ook heel bang dat vanuit het geslacht van David een troonopvolger zou komen en daarom besloot zij om heel die familie uit te moorden. Duivelse machten hadden haar in hun macht waardoor zij ook heel angstig werd.

Door heel de geschiedenis van Israël hebben ook vrouwen gesproken en hebben vrouwen gediend. Een zekere Joas was door de zus van Atalia verborgen geweest in een kamer van de tempel. Deze Joas werd dan later naar buiten gebracht om als de nieuwe koning te worden voorgesteld. Olie werd over zijn hoofd gegoten om hem zo tot koning te maken. Toen Atalia dat ontdekte, was zij furieus en riep verraad, maar soldaten brachten haar weg en doodden haar. Joas besloot vervolgens de tempel van Baäl te vernietigen en de Baäl priesters te doden.

We moeten beseffen dat in het Oude Testament alles aan God werd toegeschreven, goed en kwaad. Men kende God niet. Het is pas later dat Jezus God openbaarde, wie Hij is en dat Hij enkel licht is en in Hem geen kwaad is.

Keuzes maken tussen goed en slecht. Overwinningen behalen door het Licht. Een zekere priester Jojada oefende invloed uit op koning Joas van Juda. Hier zien we het belang van Gods Woord en de door Hem gegeven raadgevers.
Wij zijn gemaakt tot koningen en priesters voor God de Vader. Jezus heeft gezegd dat we de Vader eren als wij Hem dienen en in hierin de eer van de Vader zoeken en niet de eer van mensen. Wij eren de Vader wanneer wij Zijn Zoon dienen.

Na Jojada’s dood ging het weer mis. Joas luisterde naar andere raadgevers en nam als gevolg daarvan verkeerde beslissingen. Men ging de Here niet meer dienen in de tempel en er werden opnieuw andere goden aanbeden. De Here stuurde profeten om de mensen te waarschuwen, maar de mensen luisterden niet.

Als je de Heer in de steek laat door Hem te verlaten, zal Hij ook jou in de steek laten en verlaten. God trekt dan Zijn handen terug, want als je in zonde leeft moet je daar zelf de verantwoordelijkheid voor dragen. Joas begon goed, maar nam de verkeerde keuzes en eindigde slecht.

Welke keuzes maakt u? Kies dan heden, wie gij dienen zult. Wie volhardt tot het einde, zal behouden worden.


GERELATEERDE PREKEN

Sterven en leven met Jezus Christus
Sterven en leven met Jezus Christus
SERIE: Preek
15-01-2017 | David Merlevede
Geen berg te hoog en geen dal te diep
SERIE: Preek
09-04-2017 | Hans van der Burg
De scherpe kant van de bijl
SERIE: Preek
07-01-2018 | Guy en Ilke Peh
Strek uw hand uit
SERIE: Preek
14-01-2018 | Hans van der Burg
Geldzucht in de Bijbel en ons leven
SERIE: Preek
21-01-2018 | Luc Moens
Laat je huis gevuld zijn
SERIE: Preek
28-01-2018 | David Merlevede

[ Toon alles van de serie "Preek" | Toon meer van Samuël Bossers ]